Nokia-Vihola ja La Bassa


 

¡Hola!

Nokia-Viholan koulun ja Espanjan Kataloniassa Torregrossan kylässä sijaitsevan La Bassa koulun yhteistyö alkoi, kun koulujen englannin opettajat Satu Matikainen ja Elisabet Borrell löysivät toisensa eTwinningistä



Ensimmäiseksi oppilaat kirjoittivat käsin perinteiset kirjeet, jotka jätettiin postin kuljetettavaksi. Perille kirjeet pääsivät molempiin suuntiin, vaikka Nokialla jouduttiinkin odottamaan liki 4 (!) viikkoa Espanjan postia... Riemua ja jännitystä oli ilmassa kun kirjekuorta luokassa avattiin ja kirjeitä vastaanottajilleen jaettiin! 






Ennen kirjeiden avaamista, perehdyttiin uusiin kavereihimme netin avustuksella: Google Maps näytti missä päin Espanjaa La Bassa koulu sijaitsee, Street View:n avulla seikkailtiin koulun ympäristössä ja ihmeteltiin erilaista kasvillisuutta (luokanopettaja Vilma Sarvala muistutteli mitä ympäristöopin tunneilla vastikään oltiinkaan opittu erilaisista kasvillisuusvyöhykkeistä ja oppilaat bongailivat kuvista eroja ja yhtäläisyyksiä maidemme luonnon välillä), tutkittiin rakennustyyliä ja erilaisia liikennemerkkejä... Selvitettiin myös päivän säätila Torregrossassa ja kerrattiin siinä samalla sääsanastoa englanniksi. Matematiikkaakin tarvittiin kun laskettiin maidemme välisiä etäisyyksiä ja asuinpaikkakuntiemme väkilukuja. Olimme saaneet luokkakuvan espanjalaisista oppilaista myös katsottavaksemme samalla kun kirjeitä luettiin. Alkuun huomattiin, että Espanjassa kirjoitetaankin edelleen perinteisellä käsialalla ja opettajat pääsivät tulkitsemaan "koukeroita", jotka eivät heti avautuneet oppilaille, joiden opetussuunnitelmaan ei kaunokirjoitus täällä Suomessa enää kuulu. Suomalaiset oppilaat olivat kyllä sitä mieltä, että kaunokirjoitus näyttää kauniimmalta kuin meidän pelkistetyn yksinkertainen tyylimme. 😍

Ja vaikka me opettajat ajattelimme, että vain ensimmäiset tutustumiskirjeet kirjoitetaan käsin, ja sitten siirrytään sähköiseen yhteistyöhön, yllättivätkin oppilaat toiveellaan: "Ope, voidaanko kirjoittaa vielä uudet kirjeet?" (Ja toki voitiin! 😅)



Seuraaviin kirjeisiin oppilaat halusivat jo laittaa Roblox ja Fortnite pelaajanimiä, jotta voivat uusien kavereidensa kanssa pelata yhdessä vapaa-ajallakin. 

Seuraavaksi oppilaita odottaa (vielä heille Itselleen yllätyksenä...) yhteinen oppitunti liveyhteydessä Google Meetiä apuna käyttäen. Päästään näkemään ja kuulemaan toisemme (ja taas tullaan astetta tutummiksi): Jokainen esittelee ensin itsensä englanniksi, ja lopuksi pelaamme yhteisen Kahoot-pelin aiheesta joulu Suomessa ja Espanjassa - erityisesti Kataloniassa, minkä olemme jo oppineet eroavan monessa suhteessa muusta Espanjasta (ja tietysti opitaan samalla englanniksi joulusanastoa - ja ehkä vähän opetetaan toisillemme espanjaa, katalaania ja suomeakin)! Päivitämme tähän blogiin myöhemmin tuon tunnin materiaaleja. Ja pidämme blogin lukijat ajan tasalla yhteistyömme edistymisestä jatkossakin. 




Kommentit