Nokian koulun 6A ja 6P -luokkien järjestämät matkailumessut

 





Kuudennen luokan ympäristötiedon yhtenä aiheena on Amerikka. Nokian koulussa ei tyydytty vain pänttäämään aiheesta tietoa koetta varten, vaan opettajat Mika LapinsusiKaisa Räsänen ja Ville Systä toiminnallistivat aiheen Aivot-materiaalien idean ja ohjeiden pohjalta (https://aivotkayttoon.fi/) ja luokassa ryhdyttiin valmistelemaan matkailumessuja, joissa esiteltäisiin USA:n osavaltioita ja Etelä-Amerikan valtioita. 

Valmistelut: 

·         Oppilaat jaettiin ryhmiin ja jokainen ryhmä perehtyi yhteen USA:n osavaltioon tai kaupunkiin tai Etelä-Amerikan valtioon, hankkien siitä tarvittavat tiedot messuosaston rakentamista varten.

·         Ohjeet messutehtävään löytyivät Aivot-materiaalin vaihtoehtoisista arviointitavoista.

·         Oppilaat suunnittelivat itse esittelypisteensä rekvisiitan ja valmistelivat tarvittavat kyltit, tekstit, esittelyt, videot...

·         Aikaa projektiin varattiin yhteensä noin 4 x 2 oppituntia sekä messupäivä päälle, jonka kesto järjestelyineen ja siivoamiseen vei noin 3 tuntia.

Tapahtumapäivänä oppilaat valmistelivat esittelypisteensä koulun liikuntasaliin. Rekvisiittaa oli valmistettu itse ja kerätty kodeista: Pisteillä nähtiin mm. Vapaudenpatsas, rulettipeli, koristeananaksia, havaijilaisia lei-kaulanauhoja, ukulele, valomainoksia, eksoottisia kasveja ja paljon paljon muuta.



Oppilasryhmien tehtävänä oli esitellä kohdemaansa tai -kaupunkinsa mahdollisimman houkuttelevasti. Messuosaston esittelyssä tuli löytyä tiedot siitä, miksi kohteeseen kannattaa matkustaa, paikallisen kulttuurin esittelyä (kieli, ruoka, musiikki, taide, urheilu), mitä kohteessa voi tehdä, mielenkiintoisia matkailunähtävyyksiä, paljonko vierailu kohteissa maksaa, paljonko maksaa suora lento Helsingistä matkakohteeseen tai sen lähettyville, erityylisiä hotelleja hintoineen.

Esittelypisteiltä löytyi monenlaista houkutusta ja aktiviteettia, johon yleisöllä oli mahdollisuus osallistua: arvontaa, tietokilpailuja, kohdemaiden herkkujen maistiaisia, rulettipeli, pöytäjalkapalloa, kasvomaalausta, kohdemaista videoesittelyjä, jne.




Rehtorimme Jaana Rautniemen sanoin: “Tapahtumassa yhdistyi monta OPS:mme tärkeää asiaa, mm. KV-kasvatus, yrittäjyyskasvatus, esiintymistaito, osallisuus, yhteisöllisyys…”



Kaikki koulun luokat pääsivät osallisiksi tapahtumasta, tutustumaan messuihin ja myös äänestämään suosikkikohdettaan.



Messujen järjestäminen korvasi perinteisen paperisen kokeen toimien vaihtoehtoisena arviointina. Ja aivan varmasti oppilaille jäi Amerikasta mieleen asioita paljon enemmän kuin jos he olisivat vain lukeneet kirjasta tietoa näistä maista. 😄
























Kommentit