28.8.2024 NOKIALAISTEN KOULUJEN EDUSTAJAT KOKOONTUIVAT VIHOLAN KOULULLA KV-KUULUMISIA VAIHTAEN JA UUSIA YHTEISIÄ SUUNNITELMIA VIRITELLEN




 

Kuvassa: Vilhelmiina Uusitalo (Kankaantaan koulu), Jenniina Pennanen (Myllyhaan koulu), Eeva-Leena Känsäkoski (Harjuniityn koulu), Satu Matikainen (Nokia-Viholan koulu), Anu Peltoniemi (Tottijärven koulu), Arttu Tenkilä (Koskenmäki-Tervasuon koulu), Anne Nurmi (Emäkosken koulu), Katriina Marjakoski (Siuron koulu)

Muut kv-yhteyshenkilöt 2024-25 ovat Katja Schnabel (Alhoniityn koulu), Elias Anttonen (Linnavuoren koulu), Anna-Maria Kohtala (Nokianvirran koulu), Julia Mäkinen (Nokianvirran koulu), Lotta Hamdi (Myllyhaan koulu)

Nyt jokaisella Nokian koululla on kv-asioiden yhteysopettaja, jonka kautta tiedonkulku toimii luontevasti eri yksiköiden välillä.

Läsnäolleet kertoivat oman koulunsa kuulumiset/suunnitelmat kv-toiminnan osalta. Tavoite olisi, että kaikkien koulujen kaikki opettajat tarjoavat oppilailleen kokemuksia kansainvälisyydestä luonnollisena osana koulun arkea. Kotikansainvälisyys Nokian kouluilla huomioidaan, mutta koska Nokia ei kovin monikulttuurinen paikkakunta vielä ole, täytyy kokemuksia kansainvälisyydestä tuoda luokkiin myös ulkopuolelta. Saimme kuulla, miten eri kouluilla käy ulkomaisia vierailijoita, harrastetaan kirjeen- tai viestien vaihtoa ulkomaisten koululuokkien kanssa, muistetaan teemapäiviä, on Erasmus+ hankkeita, ulkomaan matkoja, eTwinning-projekteja...

Tavoitteena on tehdä luokissa ja eri kouluilla tapahtuva kv-toiminta näkyväksi niin, että ideoiden, toteutusten, ulkomaisten kontaktien, erilaisten järjestöjen (esim. SPR, UNICEF, YK) kouluille tarjoamat mahdollisuudet tulisivat kaikkien tietoon ja matalalla kynnyksellä käyttöönotettavaksi.



Nokia-Viholan koululle on myönnetty eTwinning-koulunimike ja sen innostamana siellä halutaan jakaa kv-taitoja ja -tietoja muillekin kouluille. Viime vuonna Nokia-teemaan luotiin projekti “Our European Hometowns”. Nyt on alkamassa 2024-25 monialaisten teemaan "Luokkahuoneena Eurooppa" (nimi on Tiina Sarisalmen luvalla lainattu eTwinning-lähettiläiden blogista) kiinteästi liittyvä eTwinning-projekti nimeltä "Our European Classroom", jonka tavoitteena on lukuvuoden varrella oppia monenlaista Euroopan eri maista suoraan projektikumppaneilta, tutustua erimaalaisten kumppanikoulujen oppilaisiin ja opettajiin sekä samalla kehittää oppilaiden ja opettajien digitaitoja. Muille alakouluille tarjottiin mahdollisuutta liittyä projektiin mukaan tutustumaan eTwinningiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin tuoda kansainvälisiä yhteyksiä luokkiin. Nokia-Viholassa painopisteenä on erityisesti oppilaiden suorien kontaktien luominen ikäisiinsä muiden maiden lapsiin: Chatteja, kirjeitä, Teams-yhteyksiä, Kahooteja/Blooketeja…

Nokia-Viholalle on myönnetty myös Erasmus+ -akkreditointi (2024-2027) ja sen myötä alkavat säännölliset liikkuvuudet opettajille, ohjaajille ja oppilaille. Ensimmäiseksi ohjelmassa on neljän luokanopettajan job shadowing -viikko Portugalissa Vialongan koulussa lokakuun alussa. Siitä viikosta saatte lukea blogipostauksen reissun jälkeen.



Tämä Kansainvälisyyttä Nokian kouluihin -blogi jatkaa kv-tapahtumista raportointia. Tänne saavat edelleen kirjoittaa tai välittää Sadulle materiaalit blogiin ladattavaksi kaikki halukkaat ja tehdä näin oman koulunsa toimintaa näkyväksi ja inspiraatioksi muillekin.

Nokia on mukana seutukunnallisessa kv- ja globaalikasvatuksen työryhmässä. Päätimme, että edustajaa sen palavereissa voidaan vuorotella.

Maailmankoulu tarjoaa valmiita globaalikasvatuksen materiaaleja (https://maailmankoulutampere.wordpress.com/tampereenseudunmaailmankoulu/)

Kommentit